Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Fusilli z sepią z krewetkami i pomidorami - składniki:

250 g krewetek (świeżych, gotowanych albo mrożonych)
cytryna
2 ząbki czosnku
strączek ostrej papryczki bez pestek (lub z pestkami, jeśli lubimy ostre dania)
oliwa
200 g pomidorów w zalewie
sól, pieprz
natka lub świeża kolendra
400 g makarony z dodatkiem sepii np. fusilli
30 g masła
parmezan

Fusilli z sepią z krewetkami i pomidorami - jak przygotować:

Przygotowujemy krewetki. Jeśli wykorzystujemy mrożone, to wkładamy je do miski, zalewany zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny i rozmrażamy. Nieoczyszczone sztuki nacinamy lekko nożem wzdłuż całego grzbietu i usuwamy czarne jelito. Odsączamy.
Czosnek obieramy, siekamy. Ostrą papryczkę siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę i szklimy na niej czosnek wraz z papryczką. Dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu ok.10 minut, mieszając, żeby pomidory odparowały i sos zgęstniał, doprawiamy solą oraz pieprzem. Natkę myjemy, osuszamy, siekamy. 
Na patelnię wkładamy krewetki, smażymy minutę z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejną minutę. Mieszamy i dosmażamy ze wszystkich stron, aż staną się różowe, mieszamy, zestawiamy z ognia i trzymamy w cieple. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Dodajemy makaron, gotujemy al dente, odsączamy. Makaron przekładamy na patelnię z krewetkami, dodajemy masło, natkę, mieszamy, aż sos pokryje świderki, jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron dzielimy na porcje, obficie posypujemy tartym parmezanem.