Na 4-6 porcji
Przygotowanie 60 minut

Czekoladowe pancakes z miodem i orzechami - składniki:

Ciasto:
200 g mąki
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki kakao
łyżka proszku do pieczenia
70 g drobnego cukru do wypieków
250 ml mleka
2 duże jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
50 g czekolady deserowej 
masło do smażenia
Do podania:
100 g orzechów laskowych
3 łyżki miodu lub 3 łyżki syropu klonowego

Czekoladowe pancakes z miodem i orzechami - jak przygotować:

Wszystkie składniki ciasta poza czekoladą miksujemy. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta, mieszamy. Placuszki smażymy na minimalnej ilości masła z obu stron, odwracając na drugą stronę, gdy powierzchnia placuszka pokryje się pęcherzykami powietrza. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Orzechy podprażamy na suchej patelni, grubo siekamy.
Pancakes podajemy posypane orzechami i polane miodem lub syropem.