Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Zapiekane tortille faszerowane kurczakiem - składniki:

8 pszennych tortilli
200 g żółtego sera
szklanki kukurydzy z puszki
1/2 łyżeczki suszonego oregano
łyżka oleju
Nadzienie:
pierś kurczaka
sól
sok z 2 limonek
2 cebule
2-3 łyżki papryczek chipotle chilli w sosie adobado z puszki (lub inne marynowane papryczki chilli)
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
3 pomidory
Posypka:
6 łyżek pokruszonego białego sera
1 pokrojona w kostkę czerwona cebula
4 łyżki posiekanej kolendry
gęsta kwaśna śmietana do polania

Zapiekane tortille faszerowane kurczakiem - jak przygotować:

Przygotowujemy nadzienie: gotujemy pierś z kurczaka w osolonej wodzie z sokiem z limonek i z jedną obraną cebulą. Wyjmujemy mięso, studzimy, dzielimy palcami na cienkie włókienka. Miksujemy chipotle chilli z odrobiną wywaru z gotowania kurczaka. Drugą cebulę kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy kurczaka, chipotle oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy krótko na dużym ogniu, by sos odparował. Solimy do smaku. Nakładamy nadzienie do tortilli i rolujemy. Układamy roladki w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem. Ser trzemy na tarce, mieszamy z kukurydzą i oregano, rozsypujemy na roladkach. Zapiekamy w 220 st., aż ser się rozpuści. Tortille podajemy posypane mieszanką białego sera, czerwonej cebuli i kolendry, polane kwaśną śmietaną. Więcej kwaśnej śmietany podajemy obok, aby, w razie czego, złagodzić nią smak ostrego nadzienia.