Na 10 porcji
Przygotowanie: 70 minut

Ciasto imbirowe z gruszkami i sosem karmelowym - składniki:

40 ml mleka
200 g cukru
2 jaja
łyżka miodu
100 ml oleju
300 g mąki
łyżeczka sody
2 łyżki kakao
2 łyżeczki mielonego imbiru
łyżeczka przyprawa do piernika: zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu, pieprzu i ziela angielskiego
laski wanilii
starta skórka z cytryny
3 małe gruszki
Sos:
100 g cukru
50 g masła
100 ml śmietanki 36-proc.

Ciasto imbirowe z gruszkami i sosem karmelowym - jak przygotować:

Mleko, cukier, jajka, miód, olej miksujemy. Mąkę przesiewamy wraz z sodą i kakao dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy dodając imbir, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie połączone wlewamy na blaszkę keksówkę. Gruszki obieramy, owoce oprószamy mąką i wciskamy w ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 st. Przygotowujemy sos karmelowy. Do szerokiego garnka lub na patelnię wsypujemy cukier i rozprowadzamy go całej powierzchni dna. Stawiamy na sporym ogniu i podgrzewamy bez mieszania przez kilka minut, aż cukier rozpuści się i stanie brązowy, należy uważać, żeby się nie spalił. Wówczas zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści i połączy z karmelem. Dodajemy śmietankę, wyłączamy ogień i mieszamy na jednolitą masę ok. pół minuty. Zlewamy do słoiczka i studzimy. Upieczone, wystudzone ciasto polewamy sosem.