Dla 8 osób
Przygotowanie: 40 minut

Dynia w mleku kokosowym i curry - składniki:

2 cebule
olej
1 kg dyni (np. maślanej, hokkaido)
3-6 łyżek czerwonej pasty curry (ilość zależy od tego, jak pikantne dania lubimy)
2 litry mleka kokosowego
2 łyżeczki kurkumy w proszku
3 zielone papryki
papryczka chili
4 łyżeczki sosu sojowego
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
ok. 400 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz

Dynia w mleku kokosowym i curry - jak przygotować:

Cebule kroimy w piórka. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę. Dodajemy obraną, pokrojoną w kostkę dynię, smażymy kilka minut. Dodajemy pastę curry, mieszamy. Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy kurkumę i gotujemy do miękkości. Gdy dynia będzie już prawie miękka, dodajemy pokrojone w paski papryki, pokrojoną w paseczki papryczkę chili, sos sojowy, koncentrat i przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy, gotujemy 5 minut (papryka powinna pozostać chrupiąca). Przyprawiamy.