Dla 8 osób
Przygotowanie 25 minut

Serowe paluchy - składniki:

2 płaty gotowego ciasta francuskiego
2 żółtka
2 puszki anchois
300 g tartego ostrego sera typu ementaler lub comté
2 łyżki kminku
sól, pieprz

Serowe paluchy - jak przygotować:

Rozkładamy na prostokątnych blaszkach rozmrożone ciasto francuskie i smarujemy je żółtkami roztrzepanymi z 4 łyżkami wody. Ostrym nożem rysujemy na cieście podłużne i poprzeczne linie, wzdłuż których będziemy łamać ciasto po upieczeniu. Fileciki anchois tniemy na cieniutkie paseczki. Posypujemy całe ciasto startym serem. Połowę ciasta posypujemy kminkiem, solą i pieprzem. Na drugiej połowie równomiernie układamy fileciki anchois i posypujemy pieprzem. Pieczemy ok. 10 minut w 180 st., aż ciasto nabierze złotego koloru. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto do czasu, aż ostygnie. Zapałeczki łamiemy wzdłuż naciętych linii i podajemy.