Dla 6 osób
Przygotowanie 30 minut

Makaronowa z pastą z tuńczyka i oliwkami - składniki:

500 g makaronu rurki, świderki lub kokardki (najlepiej trzykolorowego)
3 kawałki białej części pora
po 1 i 1/2 małego słoiczka suszonych pomidorów w zalewie i czarnych oliwek bez pestek
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki suszonej żurawiny
2 tubki pasty z tuńczyka
sól
pieprz

Makaronowa z pastą z tuńczyka i oliwkami - jak przygotować:


Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odsączamy. Pory kroimy w cienkie półplasterki, pomidory w paseczki, oliwki na połówki. Warzywa dodajemy do przestudzonego makaronu, mieszamy. Na patelni prażymy pestki dyni, słonecznika i płatki migdałowe. Dodajemy do sałatki razem z żurawiną. Pastę z tuńczyka wyciskamy do miseczki, mieszamy z 2-3 łyżkami zalewy z pomidorów. Sosem polewamy sałatkę, mieszamy, przyprawiamy.