Dla 6 osób
Przygotowanie 35 minut

Sałatka z soczewicy, koziego sera i pomidorków koktajlowych - składniki:

400 g zielonej soczewicy
sól
oliwa
4 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
500 g pomidorków koktajlowych
pieprz
sok z cytryny
2 łyżki posiekanych listków bazylii
8 łyżek posiekanej natki
100 g koziego sera

Sałatka z soczewicy, koziego sera i pomidorków koktajlowych - jak zrobić:

Soczewicę płuczemy, zalewamy w garnku wodą 2 cm powyżej ziaren. Gotujemy 20-25 minut, soląc pod koniec. Odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i pokrojone w cienkie plasterki cebule. Smażymy 2 minuty. Dodajemy soczewicę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i podgrzewamy 1-2 minuty. Przyprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy 2 łyżki oliwy, posiekane listki bazylii i natki, pokruszony kozi ser (lub bryndzę). Podajemy na ciepło.