Dla 4 osób
Moczenie fasoli: 12 godzin
Przygotowanie: 2 godziny

Zupa fasolowa  - składniki:

250 g białej fasoli
2 cebule
ząbek czosnku
3 łyżki masła
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
3 ziarna ziela angielskiego
listek laurowy
pieprz, sól
3-4 ziemniaki
1-2 łyżeczki majeranku lub listków świeżego tymianku
2-3 łyżki oliwy

Zupa fasolowa - jak przygotować:

Fasolę zalewamy na noc wodą i moczymy. Następnego dnia odsączamy, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy bez przykrycia ok. 70 minut. Cebule i czosnek obieramy, siekamy, szklimy na maśle w dużym rondlu. Marchewki, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do rondla i podsmażamy wraz z cebulą, by warzywa się lekko zrumieniły. Dorzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Zawartość rondla przekładamy do garnka z fasolą, wypłukując go częścią wywaru fasolowego, gotujemy jeszcze 20 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy i kroimy ziemniaki, wrzucamy je do zupy i gotujemy kolejne 20 minut. Zupę doprawimy majerankiem lub tymiankiem  i w razie potrzeby solą, dodajemy 2-3 łyżki oliwy, mieszamy, podajemy.