Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 2 i 1/2 godziny

Zupa gulaszowa z papryką - składniki:

po 500 g chudej wołowiny i wieprzowiny
olej do smażenia
sól
2 cebule
2 marchewki
pietruszka
łyżka selera pokrojonego w słupki
czerwona papryka
3 łyżki słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
liść laurowy
strąk ostrej czerwonej papryki
4 łyżki przecieru pomidorowego
8 średnich ziemniaków
cukier do smaku
ostra mielona papryka

Zupa gulaszowa z papryką - jak przygotować:

Mięso wołowe i wieprzowe kroimy w kostkę, obsmażamy na oleju. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy 2 litrami wody, solimy. Warzywa obieramy. Cebule kroimy w kostkę, marchewkę w talarki, pietruszkę w słupki, paprykę w kostkę, papryczkę drobno siekamy. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia obsmażamy lekko cebulę, marchew, pietruszkę, seler i paprykę, dorzucamy do mięsa. Dodajemy mieloną paprykę, czosnek, liść laurowy oraz cały strąk ostrej papryki. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę lub talarki i gotujemy osobno. Gdy będą miękkie, dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, cukrem, a jeśli zupa ma być bardzo ostra – ostrą mieloną papryką.