Dla 8 osób
Przygotowanie 100 minut

Ostre mole poblano z kurczakiem - składniki:

kurczak o wadze ok. 2 kg (pokrojony na 8 części)
kilka gałązek zielonej pietruszki
sól
Sos mole:
po 3-4 suszonej papryki pasilla oraz chile mulato (do kupienia w internecie, ale zamiast chile mulato możemy też użyć 3-4 suszonych śliwek)
oliwa do smażenia
banan
50 g rodzynek
posiekana cebula
tortilla (pszenna lub kukurydziana)
1/2 kajzerki
150 g uprażonych na suchej patelni migdałów
50 g gorzkiej czekolady 70-proc.
łyżeczka uprażonych nasionek kolendry
sól
10 ząbków czosnku
łyżeczka anyżu
1/4 łyżeczki goździków
łyżeczka czarnego pieprzu
20 g pestek wyjętych ze świeżej papryczki chili i uprażonych na suchej patelni
750 ml bulionu
Do podania:
sezam

Ostre mole poblano z kurczakiem - jak przygotować:

Oczyszczonego kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy kilka gałązek pietruszki i sól do smaku. Gotujemy, aż będzie miękki (40-50 minut), odstawiamy. Papryki (i ew. śliwki) moczymy 15 minut w gorącej wodzie. Potem odkładamy i czekamy, aż przeschną. Na niedużej ilości oliwy smażymy kolejno: banana, rodzynki, cebulę, pokruszoną tortillę i pokrojoną kajzerkę (po usmażeniu każdy składnik przekładamy do osobnego naczynia, a patelnię wycieramy i rozgrzewamy świeżą oliwę). Wszystkie składniki mole, czyli banan, rodzynki, tortillę, kajzerkę, migdały, czekoladę, kolendrę, przyprawy, papryczki oraz bulion miksujemy w blenderze. Sos przecieramy przez sitko do dużego garnka. Odmierzamy 750 ml przecedzonego wywaru, w którym gotował się kurczak, wlewamy do sosu, nie przerywając mieszania, wkładamy kurczaka i mieszając, gotujemy 3-4 minuty. Danie posypujemy prażonym sezamem. Możemy je podać z ryżem, udekorowane natką pietruszki lub kolendry.