Dla 6-8 osób
Przygotowanie 90 minut

Chili con carne z gorzką czekoladą - składniki:

4 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1 kg pomidorów
3 łodygi selera naciowego
3 łyżki oliwy
1 kg chudej, mielonej wołowiny
2 papryczki chili posiekane (z pestkami)
1 i 1/2 łyżki mielonego kuminu
łyżka suszonego oregano
500 g namoczonej i ugotowanej fasolki kidney
sól
pieprz
liść laurowy
100 g gorzkiej czekolady 70-proc.
kwaśna śmietana

Chili con carne z gorzką czekoladą - jak zrobić:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Seler myjemy, odcinamy włókna, a łodygi kroimy w plasterki. Na oliwie przesmażamy mięso, cebulę i czosnek. Gdy odparują soki, a wołowina lekko zbrązowieje, dodajemy papryczkę, kumin, oregano, pomidory i seler. Dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie (40-50 minut). Dodajemy fasolę, przyprawiamy sola, pieprzem i liściem laurowym, dusimy na wolnym ogniu jeszcze 10 minut, na koniec dorzucamy poruszoną czekoladę i mieszamy. Podajemy w misce z odrobiną kwaśnej śmietany i posiekaną nacią selera. Uwaga! Danie najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu, kiedy smaki się przegryzą.