Na ok. 30 ciastek
Przygotowanie i chłodzenie: 2 godziny 30 minut

Ciasteczka kakaowo-waniliowe - składniki:

175 g masła
70 g cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
230 g mąki
2 łyżki gotowego kremu kakaowego z dodatkiem orzechów
łyżka kakao

Ciasteczka kakaowo-waniliowe - jak zrobić:

Wszystkie składniki na ciastka powinny mieć temperaturę pokojową. Masło i cukier umieszczamy w misie miksera. Ucieramy, przez kilka minut, aż otrzymamy jasną i puszystą masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii i miksujemy. Dosypujemy mąkę, całość miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy krem i kakao, dokładnie wyrabiamy, aż składniki się połączą. Oba rodzaje ciasta formujemy w kulę, lekko spłaszczamy, schładzamy w lodówce ok. 60 minut. Oba ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na prostokąty mniej więcej 15 na 20 cm, lekko podsypując je mąką. Jasny prostokąt układamy na oprószonym mąką blacie, na nim układamy ciemny (lub odwrotnie). Ciasto zwijamy jak roladę. Owijamy folią spożywczą i schładzamy przez 30 minut w lodówce. Ciasto po schłodzeniu kroimy na 5 mm plasterki, układamy je obok siebie na blaszce zostawiając odstępy (ciastka lekko urosną). Pieczemy 10-12 minut w 170 st. Przez 2-3 minuty pozostawiamy ja na blaszce, a gdy trochę stwardnieją, przekładamy na kratkę i studzimy.