Na 2 słoiki po 500 ml

Chutney jabłkowy z żurawiną - składniki:

1 kg jabłek
2 pomarańcze
2 cebule
250 ml octu jabłkowego
papryczka chili
150 g żurawiny
150 g cukru
4 cm startego kłącza imbiru
szczypta soli
2 łyżki musztardy francuskiej (gruboziarnistej)

Chutney jabłkowy z żurawiną - jak przygotować:

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki dokładnie czyścimy je z błonek. Cebule obieramy, kroimy w piórka. Owoce i cebule wkładamy do rondla z grubym dnem, wlewamy ocet. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. Papryczkę chilli czyścimy z pestek, siekamy. Do jabłek dodajemy żurawinę, papryczkę chili, cukier, imbir i sól. Często mieszając, smażymy na małym ogniu, aż chutney zgęstnieje (50-60 minut). Dodajemy musztardę, mieszamy. Chutneyem napełniamy wyparzone słoiki, ustawiamy dnem do góry.