Na 4 butelki po 500 ml

Nalewka z żurawiny - składniki:

2 kg żurawiny
1 l spirytusu nalewkowego
150 g miodu lipowego
laska wanilii
120 ml soku malinowego

Nalewka z żurawiny - jak zrobić:

Żurawinę wkładamy na noc do zamrażalnika, rozmrażamy. Myjemy, osączamy i przekładamy do słoja. Zalewamy spirytusem, szczelnie zakręcamy i zostawiamy na 4 tygodnie. Codziennie potrząsamy słojem. Po tym czasie podgrzewamy niemal do wrzenia miód z 250 ml przegotowanej wody i laską wanilii, dodajemy sok malinowy, mieszamy i studzimy. Wyjmujemy wanilię, sok z miodem wlewamy do słoja z żurawinami i spirytusem. Ponownie czekamy 4 tygodnie, co najmniej 2 razy w tygodniu potrząsając słojem, by przemieszać nalewkę. Przez tydzień nie mieszamy, a następnie zlewamy nalewkę przez kilka warstwy gazy. Odstawiamy, a gdy osad opadnie, jeszcze raz filtrujemy przez bawełnianą watę.
Przelewamy do butelek, odstawiamy na co najmniej 3 miesiące w ciemne, chłodne miejsce.