Dla 10 osób
Przygotowanie: 3 godziny 30 minut

Duszona wołowina z warzywami - składniki:

1 i 1/2 kg wołowiny (np. karczek, rozbratel,
łopatka)
200 g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
2 marchewki
sól i pieprz
500 ml bulionu wołowego
łyżka koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
kilka gałązek tymianku oraz pietruszki
8 małych cebulek szalotek
200 g małych pieczarek

Duszona wołowina z warzywami - jak przygotować:

Mięso kroimy na duże kawałki (4-5 cm). Na dużą patelnię z grubym dnem wkładamy pokrojony w kosteczkę boczek i powoli smażymy, aż się zrumieni i wytopi. Wyjmujemy na talerz, pozostawiając tłuszcz. Partiami obsmażamy na nim z każdej strony kawałki mięsa, po czym przekładamy je na talerz.
Czosnek i cebulę drobno siekamy. Marchew obieramy i kroimy w talarki lub półplasterki. Na patelni podsmażamy czosnek, cebulę i marchewkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem, jeszcze chwilę podsmażamy.
Składniki z patelni przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego lub rondla z żaroodporną rączką. Wlewamy bulion oraz koncentrat, zagotowujemy. Dodajemy listki laurowe, posiekane łodyżki tymianku i posiekaną natkę, następnie wkładamy podsmażone mięso i boczek, mieszamy, ponownie zagotowujemy.
Przykrywamy naczynie (składniki potrawy powinny być całkowicie przykryte powstałym sosem), wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st. Pieczemy ok. 2 i 1/2 godziny.Na patelni na reszcie tłuszczu podsmażamy obrane szalotki i całe pieczarki. Dodajemy je do upieczonego gulaszu, mieszamy i pieczemy, tym razem bez przykrycia, ok. 30 minut, do czasu aż mięso będzie się rozpływać w ustach.