Na 4-5 słoiki o poj. 300 ml
Przygotowanie: 100 minut

Dżem gruszkowy z imbirem i kardamonem - składniki:

2 kg gruszek
2 cytryny
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
500 g cukru
szczypta kardamonu

Dżem gruszkowy z imbirem i kardamonem - jak przygotować:

Gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Z cytryn wyciskamy sok, wlewamy go do garnka, dodajemy pokrojone owoce i gotujemy ok. 30 minut, mieszając i rozgniatając widelcem.
Przekładamy zawartość garnka do płaskiego rondla lub na dużą patelnię. Dodajemy imbir, cukier i smażymy, mieszając, ok. godziny, aż dżem zgęstnieje. Pod koniec smażenia dodajemy szczyptę świeżo mielonego kardamonu. Gorący dżem przelewamy do słoików, odwracamy je do góry dnem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wystygnięcia.