Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Wyrastanie ciasta 2,5 godziny

Oszczędna pizza z resztkami kiełbasy i warzyw z grilla - składniki:

Ciasto:
200 g mąki
16 g drożdży
łyżeczka cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju
Sos:
4-5 pomidorów bez skóry
łyżka suszonego oregano
łyżka oleju
2 posiekane ząbki czosnku
pieprz
Obłożenie:
plasterki kiełbasy (może być też biała)
resztki grillowanych warzyw (cebula, cukinia, bakłażan, papryka)
starty ser żółty do posypania (np. mozzarella)

Oszczędna pizza z resztkami kiełbasy i warzyw z grilla - jak zrobić:

Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody w misce, dodajemy 3 łyżki mąki, cukier, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywamy ściereczką. Resztę mąki przesiewamy, dodajemy rozczyn, sól, olej i wyrabiamy – żeby ciasto nabrało właściwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut. Formujemy z niego kulę i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 250 st. Na sos pomidory kroimy, dusimy na patelni na łyżce oleju z czosnkiem, oregano, solą i pieprzem, aż sos zgęstnieje. Ciasto dzielimy na 2 porcje, rozwałkowujemy na placki, smarujemy sosem, obkładamy plasterkami kiełbasy, grillowanymi warzywami, posypujemy serem i pieczemy 10-15 minut.

Co jeszcze można przyrządzić z upieczonej kiełbasy

• Leczo. Kiełbasę kroimy w plastry i dodajemy do grillowanych warzyw duszonych na oleju z pomidorami i tymiankiem.

• Kiełbasa w cieście. Kawałki kiełbasy zawijamy w kwadraty mrożonego francuskiego ciasta i pieczemy 15 minut w 200 st.