Na 25 ciastek • Przygotowanie 30 minut

Gwiazdki korzenne - składniki

2 łyżki cukru
50 g masła
2 łyżeczki przyprawy do pierników
180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
170 g mąki pszennej typ 550
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
żółtko
cukier puder

Gwiazdki korzenne - przygotowanie

Łyżkę cukru rumienimy na rozgrzanej suchej patelni, wlewamy 2 łyżki gorącej wody, mieszamy. Nadal mieszając, dodajemy resztę cukru, wkładamy masło. Gdy się rozpuści, wsypujemy przyprawę do pierników. Dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia, studzimy.

Przekładamy do miski. Wsypujemy zmieszaną przesianą mąkę pełnoziarnistą i białą, wlewamy sodę rozprowadzoną odrobiną zimnej wody, dodajemy żółtko, wyrabiamy dość ścisłe ciasto. Cienko rozwałkujemy, wykrawamy foremką gwiazdeczki (lub inne ulubione kształty).

Ostrożnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 min w temp. 180 st. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, oprószamy cukrem pudrem.