Dla 12 osób
Przygotowanie: 35 minut

Ciemny gruszkowiec - składniki

3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki płatków pszennych
2 łyżki wiórków kokosowych
340 g mąki pszennej typ 450
130 g cukru muscovado lub trzcinowego
125 ml oleju
125 ml mleka
łyżka cynamonu
łyżka kakao
łyżka proszku do pieczenia
łyżka dżemu morelowego
2 łyżki wyłuskanych ziaren dyni
2 łyżki otrąb pszennych
tłuszcz do formy
2 dojrzałe, twarde gruszki

Ciemny gruszkowiec - przygotowanie

Płatki owsiane, pszenne i wiórki kokosowe mieszamy w naczyniu, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.

Miksujemy mąkę, cukier, olej, mleko, cynamon, kakao, proszek do pieczenia i dżem. Dodajemy lekko odciśnięte płatki i wiórki, wsypujemy ziarna dyni i otręby, dokładnie mieszamy.

Formę grubo smarujemy tłuszczem. Gruszki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i układamy na dnie formy skóra do góry. Na gruszki wylewamy ciasto.

Pieczemy 45 minut w temp. 180 st. Po wyjęciu z piekarnika studzimy około 20 minut i dopiero wtedy ostrożnie wyjmujemy na talerz lub paterę.