Dla 4 osób • Przygotowanie: 30 minut

Spaghetti z pieczarkami i porem - składniki

400 g spaghetti pełnoziarnistego
300 g małych pieczarek
mały por (biała część)
3 łyżki masła
100 g wędzonej szynki
125 ml bulionu drobiowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz

Spaghetti z pieczarkami i porem - przygotowanie

Spaghetti gotujemy w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

Pieczarki czyścimy, większe przekrawamy na połowy, mniejsze pozostawiamy w całości. Por czyścimy, kroimy w zapałkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony por i pieczarki, podsmażamy razem 5 minut, często mieszając. Szynkę siekamy.

Pieczarki i por na patelni podlewamy odrobiną bulionu, przykrywamy, dusimy razem 10 minut. Dodajemy szynkę i posiekaną natkę, wlewamy resztę bulionu, przyprawiamy do smaku sola i pieprzem, zagotowujemy. Spaghetti dzielimy na porcje,
podajemy oblane sosem.