Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut

Sałatka z kiełków groszku, smażonego sera halloumi i pestek granatu - składniki:

łyżka oliwy
łyżeczka oleju sezamowego
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka miodu
sól (opcjonalnie, bo ser jest słony)
250 g sera halloumi
owoc granatu
100 g ulubionych kiełków, np. groszku
nasiona czarnuszki

Sałatka z kiełków groszku, smażonego sera halloumi i pestek granatu - jak przygotować:

Na dressing mieszamy oliwę z olejem sezamowym, octem, miodem i solą (opcjonalnie).
Halloumi kroimy na dość grube plastry i pieczemy na patelni grillowej lub grillu, aż się zrumieni, odstawiamy. Owoc granatu myjemy i osuszamy. Nożem odcinamy górną część tak, by było widać ziarenka. Nacinamy wzdłuż w kilku miejscach i ciągniemy za skórkę – owoc powinien pęknąć w miejscach, gdzie jest biała błonka. Rozrywamy owoc na małe cząstki i wypychamy delikatnie nasiona na zewnątrz, naciskając skórkę. Kiełki rozkładamy na talerze, układamy na nich kawałki sera, posypujemy pestkami granatu i nasionami czarnuszki, polewamy dressingiem.