Przygotowanie: ok. 30 minut
plus 24 godziny chłodzenia

Wiśniowo-cytrusowy sos do baraniny i wieprzowiny - składniki:

cebula
4 goździki
200 g suszonych wiśni (lub wiśni w syropie)
po pół cytryny i pomarańczy
pół łyżeczki świeżo startego imbiru
łyżka octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz

Wiśniowo-cytrusowy sos do baraniny i wieprzowiny - jak przygotować:

Obieramy cebulę, wbijamy w nią goździki. Wrzucamy do rondelka z 500 ml wrzątku, dodajemy wiśnie, cytrynę, pomarańczę i imbir. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż cebula będzie miękka. Odstawiamy do przestygnięcia, przykrywamy i wstawiamy na dobę do lodówki. Z cebuli usuwamy goździki. Skórkę z cytryny i pomarańczy starannie usuwamy. Dodajemy ocet, pieprz, sos sojowy i całość miksujemy.