Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 45 minut

Kotlet z jelenia w czekoladzie - składniki:

łyżeczka posiekanej papryczki chili
po 1/3 łyżeczki sproszkowanych przypraw: cynamonu, anyżu gwiazdkowego, korzenia lukrecji, gałki muszkatołowej
50 ml bulionu wołowego
100 g gorzkiej czekolady (70-proc. kakao)sól morska
750 g combra jelenia z kostką (oczyszczonego)
pół łyżeczki sproszkowanej laski wanilii
szalotka pokrojona w piórka
posiekany duży ząbek czosnku
150 g blanszowanych liści szpinaku
duża opieczona czerwona papryka bez skórki, pokrojona w paski
pieprz

Kotlet z jelenia w czekoladzie - jak przygotować:

Chilli, cynamon, anyż, lukrecję i gałkę muszkatołową prażymy na suchej patelni.
W rondelku zagotowujemy bulion, roztapiamy w nim czekoladę, dodajemy 1/2 łyżeczki soli morskiej i uprażone przyprawy. Mieszamy sos, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Przyprawiamy comber solą i sproszkowaną wanilią, obsmażamy na oliwie. Wstawiamy mięso do piekarnika rozgrzanego do 160 st. na ok. 15 min. Na oliwie szklimy szalotkę i czosnek. Dodajemy paprykę i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem, nadmiar płynu z patelni odparowujemy. Upieczone mięso odstawiamy na 15 minut, by odpoczęło. Kroimy na kotlety z kostką. Na talerzu rozsmarowujemy sos czekoladowy, układamy szpinak z papryką. Na sosie kładziemy po dwa kotlety z jelenia, doprawiamy je pieprzem i od razu podajemy.