Dla 5 osób • Przygotowanie: 65 minut

Pierogi z kaszą, serem i cebulą - składniki

CIASTO:
320 g mąki pszennej typ 550
łyżeczka soli
łyżeczka stopionego masła
jajko
ok. 250 ml ciepłej przegotowanej wody

FARSZ: 
140 g kaszy gryczanej
350 g tłustego twarogu lub fety
duża cebula
łyżka oleju
jajko
kwaśna śmietana do polania
sól i pieprz

Pierogi z kaszą, serem i cebulą - przygotowanie

Na ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, dodajemy sól, masło oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę, wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy.

Na farsz: kaszę gryczaną gotujemy na sypko w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Kiedy ostygnie, mieszamy z pokruszonym twarogiem. Cebulę obieramy, siekamy, szklimy na oleju. Dodajemy do farszu, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z jajkiem.

Ciasto wałkujemy niezbyt cienko, wycinamy krążki. Nakładamy spore porcje farszu, zwilżamy brzegi i mocno zlepiamy, formując pierogi.

Gotujemy partiami w osolonym wrzątku około 5 minut od wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy polane kwaśną śmietaną, obficie posypane świeżo mielonym pieprzem.