Dla 8 osób • Przygotowanie: 75 minut

Gołąbki z włoskiej kapusty z boczkiem - składniki 

2 główki włoskiej kapusty
500 g mielonej wieprzowiny
250 g tłustego wędzonego boczku
2-3 łyżki oleju
duża cebula
6 ząbków czosnku
3 łyżki ugotowanego ryżu lub kaszy pęczak 
słodka mielona papryka
750 ml bulionu wołowego
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
400 g gęstej passaty pomidorowej
sól i pieprz

Gołąbki z włoskiej kapusty z boczkiem - przygotowanie

Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, wycinamy głąby. Bez rozwijania obgotowujemy we wrzątku około 5 minut, osączamy. Oddzielamy liście.

Mielone mięso mieszamy z pokrojonym w maleńką kosteczkę wędzonym boczkiem.

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy do masy. Wsypujemy ryż, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.

Porcje farszu kładziemy na liściach, zwijamy ciasno gołąbki. Gołąbki układamy w garnku z grubym dnem, zalewamy bulionem, wkładamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Przykrywamy, dusimy pod przykryciem ok. 50 minut do miękkości. 120 ml sosu mieszamy z passatą, wlewamy do garnka. Mocno podgrzewamy, ale już nie gotujemy.