Przygotowanie: ok. 40 minut

Sos cebulowy do kotletów - składniki:

300 g cebuli
200 ml warzywnego bulionu
łyżka mąki
2 łyżki masła
400 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
cukier
sól
pieprz

Sos cebulowy do kotletów - jak przygotować:

Cebule obieramy, kroimy w cienkie półtalarki, zalewamy bulionem i gotujemy 15 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Masło podgrzewamy w rondelku z mąką i robimy jasną zasmażkę, rozprowadzamy ją zimnym mlekiem i kremówką. Gotujemy sos beszamelowy ok. 10 minut, cały czas mieszając. Dodajemy uduszoną cebulę, mieszamy i doprawiamy cukrem, gałką, solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.
Gorącym sosem cebulowym polewamy kotlety tuż przed podaniem lub serwujemy w sosjerce.