Na 12 sztuk • Przygotowanie: 45 minut

Muffinki z fetą i pestkami dyni - przygotowanie

100 g sera feta
100 g wyłuskanych pestek dyni
2 jajka
250 ml mleka
340 g mąki pszennej typ 650
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki posiekanego szczypiorku
120 g stopionego masła
sól i pieprz

Muffinki z fetą i pestkami dyni - składniki

Fetę kruszymy dość drobno, mieszamy z ziarnami dyni. Jajka rozmącamy z mlekiem.

W dużym naczyniu mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, posiekany szczypiorek, sól i pieprz do smaku. Wlewamy jajka rozprowadzone w mleku, stopione i przestudzone masło, dodajemy fetę z dynią, szybko mieszamy, niech składniki się połączą.

Do zagłębień w formie do muffinek wkładamy papilotki, nakładamy do nich ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 minut w temp. 200 st.

Po upieczeniu pozostawiamy w foremkach 2-3 minuty, potem wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut. Gdy przestygną, ostrożnie zdejmujemy papilotki.