Na 15 bułek
Przygotowanie: 90 minut

Pełnoziarniste bułki serowe - składniki:

150 g mąki pszennej typ 550
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki żytniej typ 720
pół łyżeczki kurkumy
50 g drożdży
250 ml letniej przegotowanej wody
100 g chudego twarogu
łyżeczka soli
100 g startego żółtego sera
płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
tłuszcz do formy

Pełnoziarniste bułki serowe - przygotowanie:

W naczyniu mieszamy wszystkie trzy rodzaje przesianej mąki i kurkumę, robimy w niej dołek.

Drożdże rozcieramy z kilkoma łyżkami wody, wlewamy do dołka, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wlewamy resztę wody, dodajemy zmielony twaróg, sól, starty żółty ser i mieloną paprykę. Dobrze wyrabiamy (najlepiej ręcznie), odstawiamy na 30 minut.

Z wyrośniętego ciasta formujemy 15 kulek, spłaszczamy je. Układamy na natłuszczonej blasze, odstawiamy na 20 minut. Pieczemy około 20 minut w temp. 200 st.

Świetnym dodatkiem bułek serowych jest domowe pesto.