Dla 4 osób • Przygotowanie: 70 minut

 Zupa z pieczonych papryk i pomidorów - składniki

1 kg pomidorów
2 czerwone i 2 żółte papryki
170 g ugotowanej ciecierzycy
4 łyżki prażonych orzechów włoskich
3 łyżki oliwy plus do podania
duży pęczek dymki
łyżeczka miodu
4 gałązki tymianku
1/2 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz

Zupa z pieczonych papryk i pomidorów - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 230 st. Przygotowujemy dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pomidory i papryki myjemy. Pomidory układamy na blasze w całości, papryki przekrawamy na połówki i usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze przeciętą stroną do dołu. Pieczemy 40-50 minut, aż skórka papryki stanie się miejscami czarna.

Gorące papryki przekładamy do naczynia i przykrywamy pokrywką, żeby się zaparzyły. Kiedy przestygną, obieramy je ze skórki. Pomidory także obieramy.

Na oliwie przesmażamy posoloną dymkę z miodem i tymiankiem. Dodajemy obrane pieczone pomidory i czerwone papryki i miksujemy zupę na krem. Cały czas miksując, zagęszczamy zupę 1/4 ciecierzycy. Zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Podajemy z resztą ciecierzycy, paskami upieczonej żółtej papryki, skropioną oliwą, posypaną orzechami i ulubiona zieleniną.

Rada

Zamiast ciecierzycy możesz użyć innych strączków, np. białej fasoli albo czerwonej soczewicy