Na formę ok. 34 na 22 cm
Przygotowanie: ok. 2,5 godziny

Czekoladowe ciasto buraczane - składniki: 

Mokre składniki:
purée z dużego upieczonego buraka
250 ml mleka (może być krowie lub roślinne)
125 ml oleju
200 ml miodu
100 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
2 łyżeczki octu winnego (lub jabłkowego)
Suche składniki:
360 g mąki
płaska łyżka rozpuszczalnej kawy zbożowej
czubata łyżka kakao
2 łyżeczki sody
szczypta soli
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka
2 łyżki miodu
Dekoracja:
5 łyżek mielonych orzechów włoskich

Czekoladowe ciasto buraczane - jak przygotować:

Burak myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temp. 200 st. ok. 45 minut. Po ostudzeniu obieramy, ścieramy na drobnej tarce. Łączymy wszystkie mokre składniki wraz z burakiem w jednej misce i ok. 2 minuty ubijamy je trzepaczką, aby masa dobrze się połączyła i i napowietrzyła. W innej, dużej misce mieszamy wszystkie składniki suche. Łączymy masę buraczaną z suchymi składnikami, mieszając wszystko łyżką. Gdy ciasto będzie jednolite, wlewamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st. Wyjmujemy, odstawiamy do ostudzenia.
Na polewę czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i miód, mieszamy dokładnie łyżką. Polewamy ostudzone ciasto polewą i obficie posypujemy mielonymi orzechami. Podajemy z kleksem śmietany.