Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut

Kisiel marchewkowo-pomarańczowy - składniki:

250 ml świeżo wyciśniętego soku z młodej marchewki
125 ml soku z pomarańczy
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy (kilka wiórków odkładamy do dekoracji)
2 łyżeczki miodu (lub syropu z agawy)
po 1/4 łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu
po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i soku z cytryny

Kisiel marchewkowo-pomarańczowy - jak przygotować:

Mieszamy w kubeczku 2 łyżki zimnej wody, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Do niedużego rondelka wlewamy oba soki, dodajemy skórkę pomarańczową, miód lub syrop, imbir i cynamon. Podgrzewamy zawartość rondelka na małym ogniu, delikatnie mieszając. Gdy będzie bliska wrzenia, zmniejszamy ogień i stopniowo wlewamy zawiesinę z mąki, soku z cytryny i wody, cały czas mieszając trzepaczką. Gotujemy, mieszając, aż kisiel zgęstnieje i zacznie bulgotać (ok. 5 minut). Podajemy gorący, ozdobiony skórka pomarańczową lub odrobiną cynamonu.