Dla 6–8 osób
Przygotowanie: ok. 90 minut

Tort marchewkowy z kremem twarożkowym - składniki:

Ciasto:
240 g mąki
220 g cukru
1/2 torebki proszku do pieczenia
torebka cukru wanilinowego
łyżeczka soli
3 płaskie łyżeczki cynamonu
250 ml oleju
4 jajka
3 duże marchewki
100 g posiekanych migdałów
Krem:
100 g masła
50 g cukru pudru
200 g tłustego twarożku śmietankowego
kilka kropel ekstraktu waniliowego

Tort marchewkowy - jak przygotować:


W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem wanilinowym, solą i cynamonem. Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach. Do mąki dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Ucierając ciasto, wbijamy po jednym jajku. Na koniec dodajemy marchewkę i migdały. Mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy godzinę w 170 st. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Na krem roztapiamy masło, studzimy. Twarożek ucieramy mikserem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Nie przerywając ucierania, wlewamy powoli masło. Gotową masę rozsmarowujemy na powierzchni ciasta.

UWAGA
Jeśli chcemy mieć typowy tort warstwowy, ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy osobno 3 krążki ciasta, a potem przekładamy je kremem. Trzeba wówczas zrobić więcej kremowej masy: ilość składników podwajamy.