Na 3 słoiki po 1 l

Marynowana papryka nadziewana fetą - składniki:

250 g sera feta
100 g twarogu
sól
pieprz
2 kg papryki (najlepiej czereśniowej)
główka czosnku
ziarna kolorowego pieprzu
kilka łodyżek tymianku
1 l oliwy

Marynowana papryka nadziewana fetą - jak zrobić:

Ser feta miksujemy z twarogiem. Przyprawiamy niewielką ilością soli i pieprzem. Schładzamy. Odcinamy wierzchy papryk, wycinamy gniazda nasienne. Papryki wkładamy do wrzątku, gotujemy 3 minuty. Osączamy, studzimy. Napełniamy serem (najlepiej zrobić to za pomocą worka cukierniczego). Do słoików wrzucamy obrane ząbki czosnku, po łodyżce tymianku i kilka ziaren pieprzu. Wkładamy papryki. Oliwę podgrzewamy do 80 st., zalewamy papryki. Szczelnie zakręcamy. Studzimy i wkładamy na 2 dni do lodówki.
Po otwarciu najlepiej zjeść papryczki w ciągu 2 dni.