Na 5 słoików po 250 ml

Ajvar paprykowy z bakłażanem - składniki:

1 kg papryki
duży bakłażan lub 2 małe
cebula
5 ząbków czosnku
oliwa
600 ml passaty pomidorowej
2 łyżki białego octu winnego
łyżeczka słodkiej papryki
sól

Ajvar paprykowy z bakłażanem - jak przygotować:

Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Bakłażan kroimy na pół, odcinamy ogonek. Razem z paprykami układamy na blaszce i pieczemy ok. 30 minut w 190 st., aż skórka papryk sczernieje, a miąższ bakłażana będzie miękki. Przekładamy do miski, przykrywamy folią
na 10 minut. Warzywa obieramy, kroimy w małą kostkę. Cebule i czosnek obieramy, siekamy i dusimy na oliwie w rondlu o grubym dnie. Dodajemy passatę pomidorową, papryki i bakłażan. Wlewamy ocet winny, dodajemy słodką paprykę i przyprawiamy solą. Gotujemy ok. 30 minut, aż masa zgęstnieje. Napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy i ustawiamy dnem do góry.