Dla 2 osób
Przygotowanie: 60 minut

Pstrąg na parze podawany z marchewką i purée z zielonego groszku - składniki:

Purée z groszku:
400 g zielonego groszku (może być mrożony)
łyżeczka cukru
50 g masła
cebula
3 łyżki śmietanki 30-proc.
sól, pieprz
Pstrągi:
2 niewielkie pstrągi
sól
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
cytryna
100 ml białego wina
ziele angielskie
liść laurowy
2-3 marchewki

Pstrąg na parze podawany z marchewką i purée z zielonego groszku - jak przygotować:

Na purée opłukany groszek wrzucamy do osłodzonej wrzącej wody (powinno
jej być dwa razy więcej niż groszku) i gotujemy 10-15 minut (po 10 minutach sprawdzamy, czy jest już miękki). Odcedzamy go i szybko wkładamy do lodowatej wody, żeby zachował ładny kolor. Na patelni roztapiamy 25 g masła i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę.
Groszek odcedzamy, przekładamy do blendera, dodajemy usmażoną cebulę, śmietanę i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do rondelka, doprawiamy solą i pieprzem.
Pstrągi nacieramy wewnątrz odrobiną soli. Do środka każdej sztuki wkładamy po zmiażdżonym ząbku czosnku, kilka gałązek koperku i po 2 plasterki cytryny.
Do wody do gotowania na parze dodajemy białe wino, ziele angielskie i liść laurowy. Ryby układamy w parowarze lub w naczyniu z nakładką do gotowania na parze (możemy też uparować je nad wrzątkiem na metalowym sicie). Gotujemy na parze 20 minut.
Marchewki obieramy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do ryb 5-7 minut przed końcem gotowania na parze.
Ugotowane pstrągi wraz z marchewką* układamy na talerzach. Podajemy z podgrzanym purée z zielonego groszku i cząstkami cytryny.

*Marchewki możemy skropić pomarańczowym winegretem przygotowanym z soku z 1/2 pomarańczy, łyżki octu winnego z białych winogron, 4 łyżek oliwy, łyżeczki musztardy miodowej, 1/2 łyżeczki miodu, szczypty soli i pieprzu. Do niedużego słoiczka wlewamy oliwę, ocet, dodajemy przyprawy, zakręcamy i potrząsamy, aż wszystkie składniki się połączą. Polewamy nim marchewki tuż przed podaniem. Pozostały sos możemy miesiąc przechowywać w lodówce - przed użyciem wystarczy potrząsać słoikiem, żeby składniki ponownie się połączyły.