Dla 4-6 osób
Moczenie w mleku: 8 godzin
Przygotowanie: 45 minut

Karp pieczony z kurkami - składniki: 

1 i 1/2-2 kg karpia w całości (oczyszczonego i bez głowy)
mleko do moczenia ryby (opcjonalnie)*
sól
300 g kurek lub innych grzybów leśnych
cebula
2 łyżki oleju do smażenia
1/2 pęczka natki
100 ml białego wytrawnego wina
100 g roztopionego masła
pieprz

Karp pieczony z kurkami - jak przygotować:

Sprawionego karpia, jeżeli jest taka potrzeba*, moczymy przez noc w mleku. Przed pieczeniem osuszamy go ręcznikiem papierowym, nacieramy na zewnątrz solą, przekładamy do formy i odstawiamy.
Grzyby czyścimy wilgotną ściereczką, duże kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Natkę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy grzyby i dusimy je 5-10 minut. Wlewamy wino i dusimy, aż odparuje, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy połowę natki, mieszamy.
Powstałym nadzieniem faszerujemy karpia. Polewamy go masłem i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Gotową rybę posypujemy resztą natki.

*Karp jest rybą o charakterystycznym smaku i zapachu, ale nieumiejętnie odłowiony może mieć mulisty posmak. Dlatego warto kupować karpie ze sprawdzonego źródła. W profesjonalnych hodowlach odławia się je z wyprzedzeniem i oczyszcza w specjalnych zbiornikach, dzięki czemu udaje się zlikwidować posmak i zapach mułu w rybie. Jeśli jednak kupiliśmy mulistego karpia, moczmy go przez noc w mleku.