Dla 4 osób
Przygotowanie: 70 minut

Smażony szczupak z ziołową posypką - składniki:

4 filety ze szczupaka ze skórą
mąka
olej do smażenia
cytryna
sól

Smażony szczupak z ziołową posypką - jak przygotować: 

Przygotowujemy rybę. Skórę osuszonych filetów delikatnie nacinamy w kilku miejscach, posypujemy niewielką ilością mąki, nadmiar strzepujemy. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy na niej szczupaka skórą do spodu i smażymy 2 minuty, uważając, by ryba się nie przypaliła. Filety odwracamy, oprószamy pieprzem, skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny i dosmażamy. Rybę przekładamy na ogrzane talerze. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodajemy resztę soku z cytryny, nieco go odparowujemy i powstałym sosem polewamy filety. Rybę solimy dopiero na talerzu i podajemy np. z gratin ziemniaczano-fenkułowym. Możemy ją także udekorować ziołową posypką*.

*Ziołowa posypka. Przygotowujemy ją z 3 łyżek tartej bułki przypieczonej na suchej patelni i wymieszanej z 2 łyżkami roztopionego masła oraz łyżką posiekanego koperku, łyżką posiekanej natki i łyżką posiekanej naci fenkułu (kopru włoskiego). Ciepłą posypkę doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką skórki otartej z cytryny i dekorujemy nią smażone filety ryby.