Na 4 słoiki po 330 ml

Grillowana papryka w oliwie - składniki:

1 i 1/2 kg kolorowej papryki
sok z 2 cytryn
4 ząbki czosnku
600 ml oliwy i niewielka ilość do posmarowania blachy

Grillowana papryka w oliwie - jak zrobić:

Z papryk wycinamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Układamy na blaszce i lekko smarujemy oliwą. Zapiekamy ok. 15 minut, aż lekko sczernieją. Wkładamy do miski i ciepłe skrapiamy sokiem z cytryn, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy na dobę do lodówki. Papryki lekko osączamy i układamy w słoikach. Gdy będą miały temperaturę pokojową, zalewamy oliwą podgrzaną do temp. 80 st. (słoiki napełniamy oliwą po brzegi). Szczelnie zamykamy. Odstawiamy w ciemne miejsce na 4-6 tygodni.