Dla 4 osób
Przygotowanie: 70 minut

Zapiekane ziemniaki z fenkułami - składniki:

500 g ziemniaków
sól
cebula
2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
100 ml śmietanki 30-proc.
150-100 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oleju rzepakowego plus do formy
pieprz

Zapiekane ziemniaki z fenkułami - jak przygotować:


Na gratin ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie 5-7 minut, odsączamy. Cebulę obieramy i siekamy. Koper włoski oczyszczamy, liście z nacią zachowujemy, bulwy kroimy na pół, głąby usuwamy, a resztę kroimy w poprzek w wąskie paski. Podsmażamy z cebulą na gorącym oleju ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Odcedzone ziemniaki mieszamy z koprem w dużym, wysmarowanym tłuszczem naczyniu. Śmietanę i 50 ml bulionu mieszamy, dobrze doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy warzywa. Pieczemy 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. W razie potrzeby dolewamy więcej bulionu. Upieczone gratin posypujemy posiekaną natką kopru włoskiego. Podajemy np. do smażonego szczupaka.