Na 8-9 porcji
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 8 godzin

Tiramisu ze świeżymi śliwkami - składniki: 

10-12 śliwek
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki kirschu lub śliwowicy
4 duże jajka
4 łyżki drobnego cukru
500 g mascarpone
2 opakowania podłużnych biszkoptów (lady fingers)
250-300 ml świeżo zaparzonej
mocnej kawy
3 łyżki migdałów w płatkach

Tiramisu ze świeżymi śliwkami - jak przygotować:

Śliwki przecinamy na pół, wyjmujemy pestki, a owoce kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy je na talerzu, skrapiamy 2 łyżkami syropu klonowego i alkoholem. Odstawiamy w chłodne miejsce, powinny puścić trochę soku (zachowujemy go!).
Jajka myjemy, a następnie parzymy, wkładając na 10 sekund do wrzątku. Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy je w osobnych dużych miskach. Do żółtek wsypujemy połowę cukru i ubijamy je za pomocą miksera, aż staną się jasne i puszyste. Do miski z ubitymi żółtkami powoli dodajemy mascarpone, pozostały syrop klonowy i miksujemy krem na wolnych obrotach.
Myjemy i porządnie osuszamy końcówki miksera i ubijamy białka na wysokich obrotach, dodając do nich stopniowo resztę cukru. Miksujemy do momentu, kiedy piana stanie się sztywna i po odwróceniu miski do góry dnem zostanie na swoim miejscu. Za pomocą szpatułki lub łyżki dodajemy do masy serowej ubite białka, delikatnie mieszając, aby pozostała napowietrzona.
Biszkopty moczymy w ostudzonej kawie – zanurzamy je przez sekundę jedną stroną, obracamy, przez sekundę moczymy drugą stroną i układamy w prostokątnym w naczyniu jeden obok drugiego, stroną z cukrem do góry.
Po wyłożeniu całego naczynia biszkoptami nakładamy na nie połowę kremowej masy i wyrównujemy ją szpatułką. Na krem wykładamy połowę śliwek i kolejną partię nasączonych biszkoptów. Na biszkopty nakładamy resztę kremu, znów wyrównujemy go szpatułką i rozkładamy resztę plasterków owoców. Wierzch skrapiamy sosem pozostałym ze śliwek. Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.
Przed podaniem deseru podprażamy na suchej patelni płatki migdałowe i posypujemy nimi wierzch tiramisu.