Na 6-8 porcji
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 90 minut

Brioszka z owocami - składniki:

50 g drobnego cukru do wypieków
175 g mąki
szczypta soli
4 g drożdży suszonych
łyżka mleka
2 jajka
100 g miękkiego masła plus 20 g do formy
12-14 śliwek, np. jerozolimek

Brioszka z owocami - jak przygotować:

W misce mieszamy 25 g cukru, przesianą mąkę i sól, robimy dołek. Wsypujemy do niego drożdże, a następnie wlewamy mleko i łyżkę ciepłej wody, niech zaczyn pracuje przez 5 minut. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto co najmniej 5 minut. Kiedy stanie się bardzo elastyczne, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto jeszcze 3 minuty.
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, a jej boki smarujemy masłem. Przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, żeby urosło.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Owoce układamy na cieście bez naciskania przecięciem do góry i posypujemy pozostałym cukrem. Pieczemy 30 minut (ostatnie 3 minuty z funkcją grill, żeby cukier się skarmelizował). Ciasto podajemy ciepłe lub ostudzone.