Dla 4 osób • Przygotowanie: 20 minut

Burgery z grillowanymi pieczarkami portobello - składniki

4 pieczarki portobello
oliwa
ząbek czosnku
4 bułki do burgerów
3-4 łyżki majonezu (klasycznego lub wege)
1-2 łyżeczki harissy
2 łyżki soku z cytryny
2 duże marchewki
2 łyżki dukkah
2 awokado
sok z limonki
1/2 pęczka świeżej mięty
pęczek kolendry
czerwona cebula
ogórek zielony
sól i pieprz

Pieczarki portobello smarujemy mieszanką oliwy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem i grillujemy po 5 minut z każdej strony na dobrze rozgrzanym grillu.
Obok na grillu układamy przekrojone bułki.

Mieszamy majonez z harissą i z 2 łyżkami soku z cytryny. Marchewki obieramy i kroimy w cienkie paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z majonezem i 2 łyżkami dukkah.

Awokado blendujemy lub rozgniatamy widelcem wraz z solą i sokiem z limonki. Dodajemy posiekaną miętę, kolendrę i czerwoną cebulę. Całość dobrze mieszamy. Ogórka kroimy w cienkie plastry lub długie wstążki.

Kiedy pieczarki są już gotowe, składamy burgery. Na dół bułki układamy mus z awokado, następnie pieczarkę, ogórka, sałatkę z marchewki i zamykamy drugą częścią bułki. Jemy od razu po podaniu.