Dla 2 osób • Przygotowanie: 35 minut

Jajko w koszulce z kaszą jaglaną i serem - składniki

220 g kaszy jaglanej
duża szczypta soli
100 g sera Grana Padano
łyżka octu spirytusowego
2 jajka
2 łyżki śmietanki kremówki
sól i pieprz

Jajko w koszulce z kaszą jaglaną i serem - przygotowanie

Opłukaną kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, lekko studzimy.

Ser ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach.

Zagotowujemy ok. litra wody z łyżką octu. Kiedy zacznie wrzeć, mieszamy energicznie łyżką, by pośrodku powstał wir, i w ten wir wybijamy ostrożnie jajko. Gotujemy ok. 40 sekund (aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne), wyjmujemy łyżką cedzakową, podobnie postępujemy z drugim jajkiem.

Kaszę dzielimy na dwie porcje, skrapiamy śmietanką, oprószamy solą i pieprzem do smaku. Na wierzchu układamy gorące jajka w koszulkach i od razu podajemy.