Dla 8 osób • Przygotowanie: 40 minut

Ciasto gryczane z twarogiem i owocami - składniki

Na ciasto:
150 g miękkiego masła plus do natłuszczenia formy
250 g mąki gryczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru
płaska łyżeczka soli
Na masę serową:
jajko
2 łyżki cukru
250 g twarogu*
50 g pasty kokosowej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny
4 nektarynki (lub gruszki)
2-3 garście pistacji (ew. słupków migdałowych, płatków kokosowych lub rozdrobnionych orzechów laskowych)

Ciasto gryczane z twarogiem i owocami - przygotowanie

Na ciasto mieszamy masło z mąką gryczaną, proszkiem do pieczenia, cukrem, solą, zagniatamy. Podłużną formę na tartę natłuszczamy papierem do pieczenia. Mniej więcej 3/4 ciasta wkładamy do formy i palcami rozprowadzamy na dnie formy.
Na masę serową żółtko jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę do rozpuszczenia cukru. Dodajemy twaróg, pastę kokosową, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, miksujemy.
Umyte nektarynki oddzielamy od pestek, kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. (termoobieg z podgrzewaniem od dołu, 10 minut przed końcem można podgrzać też od góry).
Ubijamy białko jajka na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy z masą twarogową.
Masę twarogową wykładamy na ciasto w formie, na niej rozkładamy pokrojone owoce, na owocach jako kruszonkę rozkładamy resztę ciasta, na nich orzechy.
Pieczemy 60 minut. Po ostudzeniu delikatnie kroimy, gdyż ciasto jest kruche.

*Jeśli twaróg jest zbyt suchy, można dolać do niego ok. 50 ml śmietany.