Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Pikantny omlet cesarski - składniki

4 jajka
250 g twarogu
200 g mąki gryczanej
200 ml mleka
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
cebula
2 ząbki czosnku
250 g świeżych grzybów
oliwa
200 g pomidorków koktajlowych
100 g fety
jogurt i zioła do podania

Pikantny omlet cesarski - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. (termoobieg). Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z twarogiem, mąką, mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Oczyszczone grzyby kroimy w plasterki, pomidorki na połówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy cebulę i czosnek.

Dodajemy grzyby, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pomidorki, doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia. Z patelni zdejmujemy połowę warzyw.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem. Połowę ciasta wlewamy na patelnię, równomiernie rozkładając na warzywach. Krótko podsmażamy, aż jajka się zetną. Zdejmujemy, odkładamy. Na patelnię wkładamy resztę warzyw i ciasta.

Fetę kroimy na małe kawałki i rozkładamy na obu porcjach ciasta. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 15-20 minut. Przed podaniem omlet kroimy na kawałki, podajemy z jogurtem z ziołami.