Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Schładzanie: 90 minut

Roladki z sandacza w sosie szafranowym - składniki:

400 g filetów z sandacza
sól, biały pieprz
200 g liści szpinaku
Sos szafranowy:
250 ml białego wytrawnego wina
200 ml śmietanki 30-proc.
porcja nitek szafranu (namoczonych przez godzinę w ciepłej wodzie, aby wydobyć z nich smak)
sól, pieprz

Roladki z sandacza w sosie szafranowym - jak przygotować:

Rybę kroimy w cienkie plastry. Na aluminiowej folii układamy równo, dłuższymi bokami obok siebie połowę plastrów sandacza, solimy i posypujemy białym pieprzem do smaku.
Szpinak myjemy, krótko blanszujemy w osolonym wrzątku, dokładnie odsączamy. Liście rozkładamy na filetach i przykrywamy kolejnymi plastrami sandacza, doprawiamy do smaku. Formujemy roladę i zawijamy szczelnie w folię. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 80 st. i pieczemy roladę 20-25 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i schładzamy w lodówce około godziny.
Tuż przed podaniem przygotowujemy sos. Wlewamy do garnka wino, redukujemy do połowy objętości, dodajemy sól, pieprz i śmietankę. Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy szafran i mieszamy. Zimną roladę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i podajemy z ciepłym sosem.