Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Crumble ze śliwkami i kokosem - składniki:

4 jabłka
600 g węgierek
3-4 łyżki cukru
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
130 g mąki 
50 g płatków jęczmiennych lub owsianych
50 g wiórków kokosowych
150 g cukru
duża szczypta soli
150 g  zimnego masła

Crumble ze śliwkami i kokosem - jak zrobić:

Jabłka myjemy, obieramy cienko. Przekrawamy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w cienkie plasterki. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, kroimy na połówki. Owoce mieszamy w misce z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem. W drugiej misce łączymy mąkę z płatkami, wiórkami kokosowymi, cukrem, solą. Dodajemy zimne masło pokrojone w małą kostkę. Całość siekamy nożem albo mieszamy widelcem do uzyskania drobnych okruchów. Owoce nakładamy do formy, przykrywamy warstwą kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy 25-30 minut. Gdy kruszonka zacznie się złocić, a owoce puszczą sok, crumble jest gotowy. Podajemy na ciepło.