Na 5-6 słoików po 330 ml

Słodka sałatka z ogórków - składniki:

2 kg ogórków
1 kg cukru
2 łyżeczki gorczycy
łyżeczka soli
4 łyżki octu 10-proc.
kawałek korzenia chrzanu
2-3 łyżki nasion kopru

Słodka sałatka z ogórków - jak przygotować:

Ogórki myjemy, osuszamy, cienko obieramy i kroimy w plasterki. Przekładamy do głębokiej salaterki, wsypujemy cukier, gorczycę, sól, po czym dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Wlewamy ocet i dobrze mieszamy. Do umytych, wyparzonych słoików wkładamy chrzan oraz nasiona kopru i przekładamy ogórki wraz z zalewą. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 60 minut w temperaturze 85 st. Sałatkę można jeść od razu po przygotowaniu.