Na 8 sztuk • Przygotowanie: 45 minut

Orkiszowe ciasteczka z jabłkami - składniki 

170 g mąki pszennej typ 450
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2-3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka imbiru
płaska łyżeczka cynamonu
2 jajka
180 ml śmietany 12-proc.
110 ml oleju
4 jabłka
masło do foremek

Orkiszowe ciasteczka z jabłkami - przygotowanie

W naczyniu dokładnie mieszamy oba rodzaje przesianej mąki, cukier, proszek do pieczenia, imbir i cynamon. W drugim naczyniu mieszamy rozmącone jajka, śmietanę i olej.

Dwa jabłka obieramy, trzemy na grubej tarce (powinniśmy uzyskać ok. 2/3 szklanki startego miąższu jabłkowego). Dodajemy do mieszanki śmietanowo-jajecznej, mieszamy.

Pozostałe dwa jabłka myjemy, kroimy w ozdobne, niezbyt grube plastry. Do składników mokrych wsypujemy mieszankę mączną, mieszamy łyżką, aż powstanie ciasto.

Foremki do tarteletek grubo smarujemy masłem, nakładamy ciasto do 2/3 wysokości. Na wierzchu układamy ozdobnie plastry jabłka. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 st.